Zoeken

Click "Enter" to submit the form.

icon_round/back
Startpagina  / Artikels  / Het Museum van Elsene bestaat 130 jaar!

Het Museum van Elsene bestaat 130 jaar!

31 mei 1892 – 31 mei 2022… Het Museum van Elsene heeft zijn 130 kaarsjes uitgeblazen en toch is het geen spat verouderd!

De instelling, die momenteel gesloten is voor renovatie tot 2024, is niet alleen bezig met de transformatie van haar gebouwen, maar ook met een grondige denkoefening over haar culturele project, een project dat de naam “Museum in progress” draagt. Het museum is actief in contact met het publiek via verschillende succesvolle initiatieven.

Tentoonstellingen buiten de muren

Terwijl de werkzaamheden in de Jean Van Volsemstraat 71 vorderen, zijn de werken van het Museum in België en in het buitenland op reis. De prachtige collectie affiches van Toulouse-Lautrec is te bewonderen in Gera en vervolgens in München, Duitsland, terwijl de meesterwerken op tournee zijn in Spanje, in Malaga en vervolgens in Valencia. Het Museum leent ook werken uit aan tentoonstellingen in Brussel: u vindt ze tot september in Portrait of a lady in de Boghossianstichting – Villa Empain, of deze zomer in Kidorama in het Mode en Kant Museum.

Innovatieve pedagogische projecten

Ze heten Wheelie, Museo’classe of Mash-up… Deze projecten rond het museum en zijn collecties bieden leerlingen van de kleuterklas tot het einde van de middelbare school een gedifferentieerde en flexibele benadering van de museumervaring. Voor de jongste kinderen komt een bakfiets met de naam Wheelie naar hun klas om een eerste contact met kunst en werken tot stand te brengen.

Leerlingen van de lagere school nemen met Museo’classe de rol aan van tentoonstellingscurator, gids, collectiebeheerder en scenograaf, en creëren gedurende een hele cyclus hun eigen museum. Op die manier ontdekken ze wat er achter de schermen van het Museum van Elsene gebeurt en welke verschillende taken er binnen een dergelijke instelling worden vervuld.

Middelbare scholieren komen in actie met Mash-up. Op basis van de werken uit de collecties creëren zij een collectief kunstproject, waarin andere vormen zoals performance, dans en kalligrafie worden gecombineerd.

Virtuele bezoeken worden ook aangeboden aan mensen die niet naar het museum kunnen komen: kinderen in het ziekenhuis, bewoners van rusthuizen, enz. Het museum en zijn collecties zijn dus voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk, ongeacht de manier waarop ze worden gepresenteerd.

‘Museum aan huis’

Het Museum van Elsene is stevig verankerd in de gemeente. Hoewel het een internationaal bereik heeft, zijn de buren en inwoners van Elsene er zeer aan gehecht. En het gevoel is wederzijds!

De sluiting van het Museum wordt ervaren als een gemis. Daarom heeft het Museum besloten twee weekends per jaar op te vullen met “Museum aan huis“. Het principe: bewoners stellen zich vrijwillig beschikbaar om een kunstwerk uit de collecties van het museum in hun huis te plaatsen. Een heel weekend lang bieden zij onderdak aan het werk en ontvangen zij bezoekers die het komen bewonderen.

Dit bekroonde project loopt nu voor de zevende keer. Nu is het de beurt aan de wijk Malibran/Blyckaerts om het Museum thuis te ontvangen, en de tien gastheren bereiden zich al actief voor op de ontvangst van het werk dat zij hebben uitgekozen.

Kom op zondag 26 juni tussen 13 en 18 uur voor een uitzonderlijke wandeling om kennis te maken met de werken en hun gastheren.

Blijf op de hoogte van de projecten van het museum door het te volgen op de sociale media.

Praktische informatie

Nieuws en projecten in het kader van “Museum in progress”

website van het Museum van Elsene

Facebook, Instagram, Youtube, Linkedin

Site Internet du Musée d’Ixelles

Facebook, Instagram, Youtube

 

Museum aan huis

Zondag 26 juni 2022 van 13u tot 18u

Blyckaerts wijk

Infopunt op Blyckaertsplein