Zoeken

Click "Enter" to submit the form.

Kerkhof van Elsene

Adres : Square de Boondael, 478
1050, Ixelles
Categorie : Kunst in de openbare ruimte
Quartier : Sud
Toegankelijkheid
De begraafplaats van Elsene is een weerspiegeling van de plaatselijke geschiedenis. Je vindt er als het ware een overzicht van 200 jaar architectuur, kennis, kunde, ambacht en symboliek en ook een weerklank van de verschillende architecturale, religieuze en filosofische stromingen.

In tegenstelling tot het kerkhof van Laken, waar de katholieke aristocratie voornamelijk grafmonumenten in gotische stijl liet bouwen, trok Elsene eerder de vrijzinnige burgerij aan, die een voorkeur had voor graftombes in hoofdzakelijk eclectische en modernistische stijl. De begraafplaats van ruim 10 hectare is als een stad in het klein, met door bomen afgelijnde lanen, rotondes, eilandjes en vergezichten.

Er liggen heel wat bekende mensen begraven. Denk maar aan de violist Eugène Ysaye, de industrieel Ernest Solvay of de beeldhouwer Constantin Meunier.

In 2016 werd het oude gedeelte van de begraafplaats beschermd door het gewest. Doorheen de tijd doken er meer en meer cafés, tavernes en kroegen op in de buurt van de begraafplaats, die een opmerkelijke oase van rust vormt in de stad. Ook de studenten komen hier graag een glas drinken.

Het sociale en economische weefsel is bijzonder dicht in deze wijk waar de winkels, tavernes en restaurants later op de avond hun deuren sluiten dan elders in Elsene..

Artikels